Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędliny dojrzewające i podsuszane mają bardzo wyraźny aromat i smak. Wystarczy bardzo cieniutki plasterek na kanapkę a wrażenia smakowe będą na najwyższym poziomie. Polędwica ze schabu jest sucha, niskokaloryczna i niezwykle aromatyczna.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 43
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 140
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 43
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 140
Składniki
1. Przygotować mieszankę peklującą z przyprawami 2. Schab przekroić wzdłuż na dwa długie kawałki. Obtoczyć dokładnie w przyprawach
3. Odstawić do lodówki na 5-7 dni (peklowanie suche), codziennie sprawdzać (odlać płyn, dosypać przypraw, obracać)
4. Osuszyć kilka godzin przed wędzeniem w temp. pokojowej
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę 2. Osuszyć je ok. 1 godziny. 3. Wędzić ok. 2 h w temp. 60 st. C lub 3h w temp. 40 st. C.
Parzenie: BRAK Dojrzewanie: w przewiewnym suchym miejscu powiesić na ok. 1-2 tygodni. Ja pierwszy tydzień suszę w spiżarni w temp. ok. 20 st. C i wilgotności ok. 50%, a następny tydzień w garażu w temp. 15-16 st. C. Optimum wilgotności powietrza to 50-65%. Kontrolować czy nie pleśnieje. Cały opis procesu peklowania na sucho w mojej poradzie: Peklowanie na sucho wędlin dojrzewających .