Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porchetta to aromatyczne mięso wieprzowe pieczone w piekarniku. Za jego niepowtarzany smak odpowiada marynata wykonana z mieszanki ziół i intensywnych przypraw. Mięso po upieczeniu można pokroić w plastry i podawać do obiadu lub odstawić do przestygnięcia i serwować jako wędlinę na kanapki. Ten przepis doskonale sprawdzi się na większe uroczystości rodzinne. Porchettę warto również upiec na święta i podawać w towarzystwie domowych przetworów warzywnych lub z dodatkiem ulubionych sosów.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5715
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8919
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8000
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5498
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5715
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8919
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8000
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5498
Składniki
Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz i rozetnij tak, aby uzyskać duży, płaski płat mięsa.
Łopatkę wieprzową natrzyj solą, pieprzem i przyprawą chili.
Obierz główkę czosnku, ząbki przeciśnij przez praskę. Do miski z czosnkiem dodaj roztarte nasiona kopru, rozmaryn, natkę pietruszki i liście laurowe. Składniki zalej oliwą. Dopraw solą, pieprzem i chili. Marynatę wymieszaj.
Gotową marynatą natrzyj mięso, zwiń w rulon i obwiąż sznurkiem. Tak przygotowaną porchettę owiń ciasno folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień wyjmij wieprzowinę z lodówki, pozostaw na blacie kuchennym na około 2-3 godziny (mięso powinno uzyskać temperaturę pokojową). Po tym czasie odwiń porchettę z folii, przełóż do brytfanny i zalej szklanką wody.
Wstaw porchettę piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz bez przykrycia przez około 3,5 - 4 godziny. W trakcie pieczenia obracaj mięso. Pod koniec pieczenia warto zwiększyć moc piekarnika, żeby wieprzowina ładnie się przyrumieniła od góry.
Upieczoną porchettę serwuj na ciepło do obiadu lub po ostygnięciu podawaj jako wędlinę na kanapki. Smacznego!