Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porchetta to aromatyczne mięso wieprzowe pieczone w piekarniku. Za jego niepowtarzany smak odpowiada marynata wykonana z mieszanki ziół i intensywnych przypraw. Mięso po upieczeniu można pokroić w plastry i podawać do obiadu lub odstawić do przestygnięcia i serwować jako wędlinę na kanapki. Ten przepis doskonale sprawdzi się na większe uroczystości rodzinne. Porchettę warto również upiec na święta i podawać w towarzystwie domowych przetworów warzywnych lub z dodatkiem ulubionych sosów.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 23069
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 171
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 354
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 516
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 23069
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 171
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 354
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 516
Składniki
Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz i rozetnij tak, aby uzyskać duży, płaski płat mięsa.
Łopatkę wieprzową natrzyj solą, pieprzem i przyprawą chili.
Obierz główkę czosnku, ząbki przeciśnij przez praskę. Do miski z czosnkiem dodaj roztarte nasiona kopru, rozmaryn, natkę pietruszki i liście laurowe. Składniki zalej oliwą. Dopraw solą, pieprzem i chili. Marynatę wymieszaj.
Gotową marynatą natrzyj mięso, zwiń w rulon i obwiąż sznurkiem. Tak przygotowaną porchettę owiń ciasno folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień wyjmij wieprzowinę z lodówki, pozostaw na blacie kuchennym na około 2-3 godziny (mięso powinno uzyskać temperaturę pokojową). Po tym czasie odwiń porchettę z folii, przełóż do brytfanny i zalej szklanką wody.
Wstaw porchettę piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz bez przykrycia przez około 3,5 - 4 godziny. W trakcie pieczenia obracaj mięso. Pod koniec pieczenia warto zwiększyć moc piekarnika, żeby wieprzowina ładnie się przyrumieniła od góry.
Upieczoną porchettę serwuj na ciepło do obiadu lub po ostygnięciu podawaj jako wędlinę na kanapki. Smacznego!