Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna mielonka, idealna wędlinka na kanapki. W połączeniu z plastrem pomidora, hmm, pycha :)
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 56
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 60
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 340
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2558
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 56
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 60
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 340
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2558
Składniki
Mięso mielimy przez sitko 12 mm. odważamy 30 dag. zmielonego mięsa i przepuszczamy je przez sitko 4 mm. Mięsa zmielone łączymy wyrabiając, dodajemy przyprawy i peklosól. Wyrabiamy około 25-30 minut aż mięso puści klej i będzie mocno kleić się do ręki. Sprawdzamy wyrobienie farszu formując małą kulkę z mięsa i zgniatamy w dłoni tak by się do niej przykleiła. Rozkładamy dłoń i kulka z mięsa musi trzymać się dłoni 6 sekund minimum, jeżeli spadnie, farsz wyrabiamy jeszcze i tak sprawdzamy sobie kleistość mięsa. Wyrobionym farszem napełniamy włożony do szynkowaru woreczek foliowy.
Napełniamy warstwowo, ścisło, tak żeby nie powstawały miejsca z powietrzem. Napełniony woreczek zawiązujemy przędzą wędliniarską i uzbrajamy szynkowar.
Uzbrojony szynkowar wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po 24 godzinach parzymy 120 minut w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury mięsa w środku 68-70 stopni Celsjusza.
Po procesie parzenia szynkowar wstawiamy do zimnej wody i studzimy. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Przed wyjęciem wsadu dobrze jest kilka sekund sparzyć ciepłą wodą szynkowar żeby całość lekko się wyjmowała.
Smacznego :)