Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny domowy pasztet z wiśniami
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 236
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 200
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 236
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 200
Składniki
Kurczaka, boczek oraz obrane warzywa włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, doprawić solą i gotować wszystko do miękkości. Warzywa, boczek oraz kurczaka wyjąć do przestudzenia a do tego wywaru co się wszystko gotowało dodać wątróbki i znów gotować ok 3 minuty. Wywar zachować, nie wylewać. Ostudzonego kurczaka oddzielić od kości. Wszystkie warzywa oraz mięsa dokładnie zmielić na maszynce do mielenia. Do masy dodać jajka, wydrylowane i odsączone z soku wiśnie ( ja użyłam wiśni z kompotu ale mogą być również mrożone), doprawić pieprzem i wszystko wymieszać. W razie konieczności pasztet można podlać odrobiną wywaru jeśli będzie suchy a do smaku można dodać również sól jeżeli pasztet będzie mało wyrazisty w smaku. Pasztet przełożyć do podłużnej formy do pieczenia (24x14) i piec ok 1 godziny w 180C góra-dół bez termoobiegu. Pasztet jest przepyszny, nie wychodzi suchy. Sprawdzi się na kanapki lub na świątecznych stołach. Smacznego!