Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszny drobiowy pasztet.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Do zimnej wody wrzuciłam 3 udka kurczaka. Tuż przed zagotowaniem zszumowałam i dodałam 2 marchewki, pietruszkę, pół selera, natkę pietruszki, 2 opalone cebule, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy i sól. Gotowałam na niewielkim ogniu. Po tym czasie odlałam 300 ml wywaru, w którym 10 minut gotowałam 200 g drobiowej wątróbki.
Po 2 godzinach gotowania kurczaka wyjęłam mięso z wywaru i oddzieliłam mięso od kości. Na najdrobniejszych oczkach zmieliłam dwa razy mięso kurczaka, wątróbkę, dużą cebulę, 3 ząbki czosnku i 1 marchewkę z wywaru. Do zmielonej masy dodałam 2 łyżki owsianych otrąb, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Z 1 jajka oddzieliłam żółtko od białka. Żółtko dodałam do masy, białko ubiłam na sztywną pianę, po czym również dodałam do masy mięsnej. Delikatnie wymieszałam i przełożyłam do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.