Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała wędlina własnej roboty na święta lub imprezę. Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje.
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19264
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1039
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 686
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19264
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1039
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 686
Składniki
Nasz boczek jest duży. Możemy z niego zrobić jedną wielką roladę lub dwie mniejsze. My wybrałyśmy wariant drugi, aby nasze roladki kroiły się na mniejsze plastry, czyli takie w sam raz na kromkę chleba.
Przekrojony na pół boczek rozkładamy więc na desce do krojenia i ścinamy jeden brzeg na ukos, tak aby rolada ładnie nam się zawinęła na brzegu (na zdjęciu).
Kawałek, który ścięliśmy włożymy do środka rolady. Następnie cały płat mięsa nacinamy nożem wzdłuż i w poprzek od wewnętrznej strony tak, aby nie poprzecinać na wylot mięsa. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem mięsa i odkładamy je na chwilę na bok.
Przygotowujemy marynatę do boczku. W misce mieszamy olej ze zmiażdżonym uprzednio czosnkiem i wszystkimi pozostałymi przyprawami.
Oba kawałki boczku nacieramy marynatą od wewnętrznej strony. Starannie wmasowujemy w mięso przyprawy. Dajemy na wierzch żurawinę i kładziemy odkrojone kawałki boczku od strony wewnętrznej rolady. Zawijamy ciasno kawałki boczku i sznurujemy, aby rolady po wystudzeniu miały ładny kształt.
W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz, układamy na nim obie rolady, obkładamy je cebulą pokrojoną w piórka. Przykrywamy brytfannę pokrywą. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C na 2 godziny. Po upływie dwóch godzin odkrywamy rolady i trzymamy w piecu do zrumienienia, czyli około 30 minut. Jeśli wytopiło nam się bardzo dużo tłuszczu, należy go trochę odlać przed rumienieniem rolad.
Rolada z boczku z żurawiną gotowa!