Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to bardzo smaczna rolada, przepis pochodzący z Litwy. Bardzo smaczna jest również tylko parzona, nie wędzona. Pokrojona rolada w cienkie plastry, podana na kromce swojskiego wypieku chleba, posmarowana cieniutko chrzanem, jest po prostu, PYCHA. Rolada wędzona metodą garnkową !!!
wędzarnia, nóż, pojemnik, gaza, siatka, rękaw do pieczenia,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10313
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5943
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12754
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4516
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10313
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5943
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12754
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4516
Składniki
Golonkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi, zdejmujemy skórę, wycinamy kość. Mięso kroimy w kostkę o wielkości około 3 cm . Skórę nacieramy dokładnie solą, a mięso peklujemy zgodnie z gramaturą przepisu. Czas peklowania 24 godziny. Po tym czasie wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości, stopniowo dodając przyprawy. Farszem napełniamy wypłukaną z soli skórę golonki. Następnie zawijamy w gazę i pakujemy do siatki. Robimy wieszak na kij. Wkładamy do lodówki na dobę, aby mięso przeszło przyprawami. Przed wędzeniem roladę wieszamy w pokojowej temperaturze na 12 godzin w celu osuszenia.
Wędzenie: Wędzimy w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza 3 godziny na zrębkach olcha/buk.
Parzenie: Przed parzeniem wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy szczelnie z obu stron. Tak przygotowaną roladę wkładamy do wrzącej wody i stopniowo obniżamy temperaturę do 85 stopni Celsjusza, parzymy 4 godz. w temperaturze 85 stopni Celsjusza.
Prasowanie i studzenie: Po wyjęciu rolady z wody, pozbywamy się rękawa do pieczenia do którego była umieszczona, gorącą roladę w gazie od razu umieszczamy w prasce, ja użyłam praski zrobionej z 2 deseczek i sznurka. Po kilku godzinach jak przestygnie wkładamy do lodówki na 10-12 godzin.
Po tym czasie zdejmujemy z rolady siatkę i gazę. Kroimy i konsumujemy. Smacznego !!!