Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab, podobnie jak kurczak jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Uwielbiam robić z niego różnego rodzaju roladki z różnymi farszami. Roladki schabowe z pieczarkami w sosie to bardzo klasyczne i proste rozwiązanie. Genialna propozycja na obiad.
Pieczarki czyścimy i dzielimy na mniejsze kawałki. 2/3 z nich wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 15 minut. Gotowe odcedzamy i rozdrabniamy (lub mielimy w maszynce do mięsa). Następnie wrzucamy na patelnię, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Smażymy, aż cały płyn odparuje.
Schab cienko rozbijamy jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Później nakładamy farsz, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami lub sznurkiem. Każdą obtaczamy w mące. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Podlewamy je około 250 ml wody/bulionu, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę.
Po 30 minutach dorzucamy do mięsa pozostałe nam pieczarki.
Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je. Do sosu dolewamy dodatkowo 200 ml wody/bulionu, czekamy, aż się zagotuje. W kubeczki łączymy śmietanę z mąką, dolewamy do niej trochę sosu, żeby ją zahartować, dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu. Podgrzewamy mieszając, aż zgęstnieje i zacznie wrzeć. Następnie wrzucamy roladki z powrotem do sosu i ściągamy z ognia.
Smacznego ;)
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 24
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 95
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 190
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 89
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1075
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 24
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 95
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 190
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 89
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1075
Składniki
Pieczarki czyścimy i dzielimy na mniejsze kawałki. 2/3 z nich wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 15 minut. Gotowe odcedzamy i rozdrabniamy (lub mielimy w maszynce do mięsa). Następnie wrzucamy na patelnię, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Smażymy, aż cały płyn odparuje.
Schab cienko rozbijamy jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Później nakładamy farsz, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami lub sznurkiem. Każdą obtaczamy w mące. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Podlewamy je około 250 ml wody/bulionu, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę.
Po 30 minutach dorzucamy do mięsa pozostałe nam pieczarki.
Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je. Do sosu dolewamy dodatkowo 200 ml wody/bulionu, czekamy, aż się zagotuje. W kubeczki łączymy śmietanę z mąką, dolewamy do niej trochę sosu, żeby ją zahartować, dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu. Podgrzewamy mieszając, aż zgęstnieje i zacznie wrzeć. Następnie wrzucamy roladki z powrotem do sosu i ściągamy z ognia. Smacznego ;)
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2453
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 2395