Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab, podobnie jak kurczak jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Uwielbiam robić z niego różnego rodzaju roladki z różnymi farszami. Roladki schabowe z pieczarkami w sosie to bardzo klasyczne i proste rozwiązanie. Genialna propozycja na obiad.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116087
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7915
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2989
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1446
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1266
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116087
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7915
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2989
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1446
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1266
Składniki
Pieczarki czyścimy i dzielimy na mniejsze kawałki. 2/3 z nich wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez około 15 minut. Gotowe odcedzamy i rozdrabniamy (lub mielimy w maszynce do mięsa). Następnie wrzucamy na patelnię, dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Smażymy, aż cały płyn odparuje.
Schab cienko rozbijamy jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Później nakładamy farsz, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami lub sznurkiem. Każdą obtaczamy w mące. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na brązowy kolor. Podlewamy je około 250 ml wody/bulionu, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę.
Po 30 minutach dorzucamy do mięsa pozostałe nam pieczarki.
Gdy mięso jest gotowe wyciągamy je. Do sosu dolewamy dodatkowo 200 ml wody/bulionu, czekamy, aż się zagotuje. W kubeczki łączymy śmietanę z mąką, dolewamy do niej trochę sosu, żeby ją zahartować, dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu. Podgrzewamy mieszając, aż zgęstnieje i zacznie wrzeć. Następnie wrzucamy roladki z powrotem do sosu i ściągamy z ognia. Smacznego ;)