Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Składniki
Każdy plaster schabu należy dokładnie oczyścić,umyć i rozbić na cienki płat.Następnie posolić i popieprzyć.
Papryki oczyścić i pokroić każdą połówkę na 4 części .Cebulę dzielimy na pół, jedną polówkę kroimy w paseczki a drugą w drobną kosteczkę
Na każdy płat mięsa układamy najpierw plaster szynki,na nim plaster sera,później po kawałku każdego rodzaju papryki i 1/4 cebuli w paseczki i na sam wierzch odrobinę masła.
Następnie każdy kawałek mięsa zawijamy jak tradycyjne rolady.Tak przygotowane mięso jeszcze raz delikatnie solimy,pieprzymy i oprószamy dokładanie papryką mieloną i ziołami.(ja je zawsze przygotowuje dzień wcześniej i zostawiam na noc tak doprawione w lodówce).
Później w rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy rolady,smażymy z każdej strony na rumiany kolor,dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i ją zarumieniamy,następnie po ok 20 minutach dolewamy ok 0.5 litra wody i dusimy rolady ok 40 minut.W czasie duszenia można dolewać wody ,według potrzeb na sos.
Gdy mięso jest miękkie usuwamy rolady z rondla i doprawiamy powstały wywar według własnych potrzeb i indywidualnego smaku(ja dodaję odrobinę soli,pieprzu i na chwilę wrzucam 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego),potem rozprowadzamy mąkę ze śmietaną i hartujemy ją ciepłym płynem i łączymy ją z wywarem.Sos można przetrzeć przez drobne sitko aby był gładki.
Po przygotowaniu sosu rolady włożyć do rondla i dusić razem ok 15 minut.
Smacznego.