Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salceson wieprzowy zrobiony z mięs z tylnej golonki, ścinek z szynki, łopatki i wieprzowych serc.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 147
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14567
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19632
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 147
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14567
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19632
Składniki
Gotowanie: Zdejmujemy skórę z golonki, wycinamy kość, serca czyścimy z żył. Wypłukane mięsa zalewamy wodą do ich zakrycia, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 60 minut, do miękkości mięs, nie rozgotowując. Ugotowane mięsa studzimy.
Rozdrabnianie: Mięso z golonki kroimy w większą kostkę (2x2 lub 3x3 cm). Połowę skóry i serca kroimy w paski 0,5 x 2 cm. Drugą połowę skóry kroimy w drobną kostkę, dodajemy wywar, suche przyprawy i całość rozdrabniamy blenderem na taką emulsję.
Przygotowanie salcesonu: Do pokrojonych mięs dodajemy dodajemy emulsję, mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowane osłonki, dokładnie zawiązujemy końcówki.
Parzenie: Salceson parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury w wewnątrz 68 stopni Celsjusza około 70 minut.
Studzenie: Salceson studzimy 30 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Smacznego !!!