Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salceson biały zrobiony z głowizny i ścinek z szynki.
garnek, osłonka termokurczliwa, nóż, termometr,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10507
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6061
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12924
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10507
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6061
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12924
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4665
Składniki
Wymyty, dobrze opłukany łeb trybujemy z mięsa które będziemy peklować 24 godziny na mokro w solance. Obkrojoną resztę łba gotujemy 1 godzinę, po ostudzeniu obieramy z mięska które pozostało na kościach. Cedzimy wywar przez gazę. Po 24 godzinnym peklowaniu, płuczemy mięsa pod bieżącą wodą z solanki i wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości mięs, około 1 godziny. Mięso wcześniej rozdrobnione przechowujemy przez ten czas w lodówce. Po ugotowaniu peklowanych mięs, kroimy na większe kawałki a skórki jak najdrobniej rozdrabniamy ręcznie, dodajemy wcześniej rozdrobione mięsa i dodajemy przyprawy oraz 1 szklankę wywaru. Dobrze wyrabiamy farsz. Po wyprawieniu i doprawieniu do smaku farsz wkładamy do osłonki poliamidowej 100 - 120 mm, dobrze zawiązujemy baton z farszem i przystępujemy do parzenia. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 st.C. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !!!