Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrobiony w osłonkach termokurczliwych.
nóż, garnek, osłonki termokurczliwe,
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 871
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2840
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14609
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 871
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2840
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 946
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1693
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14609
Składniki
Wymytą, dobrze opłukaną głowę wieprzową trybujemy z mięsa które będziemy peklować 24 godziny na mokro w solance. Obkrojoną resztę głowy gotujemy 1 godzinę, po ostudzeniu obieramy z mięska które pozostało przy kościach. Cedzimy wywar przez gazę. Po 24 godzinnym peklowaniu, płuczemy mięsa pod bieżącą wodą z solanki i wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości mięs, około 1 godziny. Mięso wcześniej rozdrobnione przechowujemy przez ten czas w lodówce. Po ugotowaniu peklowanych mięs, kroimy na większe kawałki a skórki jak najdrobniej rozdrabniamy ręcznie, dodajemy wcześniej rozdrobione mięsa i dodajemy przyprawy oraz 4 szklanki wywaru. Dobrze wyrabiamy farsz. Po wyrobieniu i doprawieniu do smaku farsz wkładamy do osłonki poliamidowej 100 - 120 mm, dobrze zawiązujemy baton z farszem i przystępujemy do parzenia. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !!!