Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna kusiło mnie, aby zgłębić robienie domowych wędlin. To co leży w sklepach często ciężko nazwać wędliną, a już ze zdrowiem ma bardzo mało wspólnego. Dlatego dzisiaj moja pierwsza propozycja – schab dojrzewający. Jeżeli lubicie np. polędwicę łososiową, to taki schabik powinien Wam również przypaść do gustu.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 115
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 115
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 838
Składniki
Schab myjemy i oczyszczamy go ze wszystkich błonek. Pierwszy etap to obtoczenie schabu w cukrze. Przekładam go do naczynia o nieco wyższych ściankach, ponieważ mięso puści sok. Posypuję resztą cukru. Wstawiam do lodówki do 24 godziny.
Po tym czasie schab dokładnie opłukuję z cukru pod bieżącą wodą. Przekładam go na talerz i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie nacieram mięso solą. Ponownie przekładam go do naczynia ( dokładnie umytego z cukru), posypuję resztą soli i wkładam do lodówki na kolejne 24 godziny.
Po tym czasie ponownie myję go pod bieżącą wodą. Nacieram go mieszanką przypraw z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso wkładam do pończochy (czystej, nieużywanej) zawiązuję i wieszam w ciepłym, suchym, raczej ciemnym miejscu na 5 dni.
Po 5 dniach schab wyjmujemy z pończochy i możemy jeść :) Jest Bardzo aromatyczny i bardzo smaczny.