Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna kusiło mnie, aby zgłębić robienie domowych wędlin. To co leży w sklepach często ciężko nazwać wędliną, a już ze zdrowiem ma bardzo mało wspólnego. Dlatego dzisiaj moja pierwsza propozycja – schab dojrzewający. Jeżeli lubicie np. polędwicę łososiową, to taki schabik powinien Wam również przypaść do gustu.
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10466
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4727
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1015
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7936
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 251
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10466
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4727
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1015
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7936
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 251
Składniki
Schab myjemy i oczyszczamy go ze wszystkich błonek. Pierwszy etap to obtoczenie schabu w cukrze. Przekładam go do naczynia o nieco wyższych ściankach, ponieważ mięso puści sok. Posypuję resztą cukru. Wstawiam do lodówki do 24 godziny.
Po tym czasie schab dokładnie opłukuję z cukru pod bieżącą wodą. Przekładam go na talerz i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie nacieram mięso solą. Ponownie przekładam go do naczynia ( dokładnie umytego z cukru), posypuję resztą soli i wkładam do lodówki na kolejne 24 godziny.
Po tym czasie ponownie myję go pod bieżącą wodą. Nacieram go mieszanką przypraw z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso wkładam do pończochy (czystej, nieużywanej) zawiązuję i wieszam w ciepłym, suchym, raczej ciemnym miejscu na 5 dni.
Po 5 dniach schab wyjmujemy z pończochy i możemy jeść :) Jest Bardzo aromatyczny i bardzo smaczny.