Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pieczony, faszerowany schab z młodymi ziemniakami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Potrzebne składniki na farsz.
Paprykę, cebule, czosnek i pieczarki kroimy drobno i smażymy na oliwie kilka minut, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości pieczarek i papryki.
W końcowej fazie duszenia musimy zredukować powstałe soki z warzyw, zwiększamy ogień i chwilę smażymy. Po zredukowaniu soków studzimy.
Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser, mieszamy wszystkie składniki.
Wymyty, osuszony kawałek schabu stawiamy pionowo i metalową, grubą rurką od nadziewarki do kiełbas wycinamy otwór.
Z wyciętego otworu wyjmujemy kawałek mięsa o kształcie walca.
Z kawałka mięsa wyjętego robimy 2 korki długości 4 cm każdy, pozostałą część walca kroimy w plastry. Schab, jak i korki nacieramy przyprawami suchymi z oliwą (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i bazylią). Pojemnik z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążony schab, jeden koniec schabu zatykamy wyciętym koreczkiem mięsnym, zabezpieczamy patyczkiem do szaszłyków.
Po napełnieniu farszem zatykamy w taki sam sposób drugi otwór w schabie.
Tak przygotowany schab obsmażamy na patelni z każdej strony na gorącym smalcu. Na patelnię dodajemy również sparzone ziemniaki i kawałki schabu.
Obsmażamy do zarumienienia się z każdej strony schabu, kawałków mięsa i ziemniaków.
Obsmażony schab wkładamy do rękawa piekarniczego. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Po upieczeniu podajemy z upieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego!!!