Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na domową wędlinę. Schab gotowany w herbacie zyskuje piękną brązową skórkę, a przy tym jest delikatny i kruchy. Receptura podchodzi od mojej teściowej, która przygotowuje taki schab na wszystkie większe uroczystości. Przed gotowaniem mięso należy natrzeć z każdej strony przyprawami i wstawić do lodówki na całą noc, dzięki temu zabiegowi schab wyjdzie niezwykle aromatyczny.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47746
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165611
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 398
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 102
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47746
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165611
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 398
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 102
Składniki
Schab oczyszczamy, nacieramy solą i majerankiem, przekładamy do naczynia z przykrywką i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Do garnka wlewamy 2 l wody, dodajemy przyprawy i torebki czarnej herbaty. Schab opłukujemy z soli i majeranku, zanurzamy w zalewie. Schab powinien być całkowicie zanurzony (jeśli tak nie jest, należy dolać odpowiednią ilość wody).
Schab gotujemy przez godzinę w zalewie. Po tym czasie mięso wyciągamy z wody. Schab możemy serwować na ciepło od razu po ugotowaniu lub poczekać aż ostygnie i podać jako wędlinę na kanapki.