Bardzo prosty przepis na domową wędlinę. Schab gotowany w herbacie zyskuje piękną brązową skórkę, a przy tym jest delikatny i kruchy. Receptura podchodzi od mojej teściowej, która przygotowuje taki schab na wszystkie większe uroczystości. Przed gotowaniem mięso należy natrzeć z każdej strony przyprawami i wstawić do lodówki na całą noc, dzięki temu zabiegowi schab wyjdzie niezwykle aromatyczny.
Schab gotowany w herbacie
Składniki
- 1 kg schabu
- 2-3 łyżki soli do peklowania mięsa
- 2 łyżki majeranku
Zalewa:
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 4 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 5 torebek czarnej herbaty
- 2 l wody
Składniki
- 1 kg schabu
- 2-3 łyżki soli do peklowania mięsa
- 2 łyżki majeranku
Zalewa:
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 4 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 5 torebek czarnej herbaty
- 2 l wody

Etapy przygotowania
Schab oczyszczamy, nacieramy solą i majerankiem, przekładamy do naczynia z przykrywką i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Do garnka wlewamy 2 l wody, dodajemy przyprawy i torebki czarnej herbaty. Schab opłukujemy z soli i majeranku, zanurzamy w zalewie. Schab powinien być całkowicie zanurzony (jeśli tak nie jest, należy dolać odpowiednią ilość wody).
Schab gotujemy przez godzinę w zalewie. Po tym czasie mięso wyciągamy z wody. Schab możemy serwować na ciepło od razu po ugotowaniu lub poczekać aż ostygnie i podać jako wędlinę na kanapki.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1511

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13871
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 168
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1511

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13871
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 168



Składniki
- 1 kg schabu
- 2-3 łyżki soli do peklowania mięsa
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 4 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 5 torebek czarnej herbaty
- 2 l wody
Schab oczyszczamy, nacieramy solą i majerankiem, przekładamy do naczynia z przykrywką i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Do garnka wlewamy 2 l wody, dodajemy przyprawy i torebki czarnej herbaty. Schab opłukujemy z soli i majeranku, zanurzamy w zalewie. Schab powinien być całkowicie zanurzony (jeśli tak nie jest, należy dolać odpowiednią ilość wody).
Schab gotujemy przez godzinę w zalewie. Po tym czasie mięso wyciągamy z wody. Schab możemy serwować na ciepło od razu po ugotowaniu lub poczekać aż ostygnie i podać jako wędlinę na kanapki.
Pychotka