Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina jest najlepsza w smaku i dokładnie taka jak chcesz. Własnoręcznie upieczony schab na Wielkanoc jest mięciutki i soczysty. Idealnie nadaje się do pieczywa i jako samodzielna przekąska. Świetnie smakuje na zimno, jak i na ciepło. Aromatyczny majeranek i tymianek nadają mu wyjątkowego smaku, a delikatna ostrość kurkumy i czosnku dodatkowo podkręca jego smak.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 208
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 119
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 208
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 119
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Składniki
Schab krótko opłucz i od razu osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy i olej. Mieszankę przypraw możesz dowolnie zmodyfikować według osobistych preferencji. W razie potrzeby, jeśli otrzymana masa jest zbyt sypka, dodaj jeszcze trochę oleju.
Uzyskaną marynatą dokładnie wysmaruj cały schab. Owiń go szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmij schab z folii i zbierz ręką lub nożem nadmiar marynaty do miseczki. Mięso obsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Olej znajdował się w marynacie. Wystarczy minuta z każdej strony, by schab ładnie się zrumienił.
Po obsmażeniu, zdjętą wcześniej marynatę nałóż ponownie na schab. Mięso zawiń w rękaw do pieczenia i włóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza.
Piecz schab na Wielkanoc przez 80 minut. Wyjmij go z piekarnika i przestudź, nie wyjmując z rękawa. Po całkowitym ostudzeniu, mięso wyjmij, pokrój w grube plastry i podawaj z pieczywem.