Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab pieczony do chleba to sposób na przygotowanie domowej wędliny, która jest soczysta i aromatyczna. Świetnie smakuje do świeżego pieczywa.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 443
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 866
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3736
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 766
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 954
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4212
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 443
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 866
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3736
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 766
Składniki
Schab umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz go ręcznikiem papierowym. Zarówno wewnątrz, jak i w środku zrób kilka nacięć ostrym nożem. Teraz obierz ząbki czosnku i pokrój je na plasterki. W zrobione otwory powciskaj je wszystkie.
Połącz olej z solą, rozmarynem, majerankiem i natką pietruszki. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego i natrzyj go marynatą z każdej strony. Włóż mięso do lodówki, najlepiej na całą noc. Jeśli możesz, odwróć je na drugą stronę po jakimś czasie.
Mięso wyjmij godzinę przed pieczeniem. Rozwiń folię aluminiową i ułóż na niej kawałek schabu. Szczelnie zawiń, włóż ponownie do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego odrobinę wody. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż schab pieczony do chleba na 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i zostaw jeszcze na 50 minut.
Po upieczeniu, zostaw schab w naczyniu żaroodpornym na kilkadziesiąt minut. Nie zdejmuj folii, dopóki nie ostygnie. Najlepiej kroić go dopiero po kilku godzinach.