Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab w cieście ziemniaczanym"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3382
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 92
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 829
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 85
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3382
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 92
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 829
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 85
Składniki
Schab opłucz, osusz i potnij w równej wielkości plastry. Każdy porcję mięsa mocno rozbij, aby powstał cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem. Nakryj mięso i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dobrze odciśnij sok. Wsyp mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem, potem dokładnie wymieszaj.
Każdy plasterek schabu oblep z obu stron ciastem ziemniaczanym (jeśli jest zbyt rzadkie, wsyp trochę więcej mąki). Na głęboką patelnię wlej 250 ml oleju, rozgrzej i smaż kotlety na rumiano. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Duży talerz wyłóż liśćmi sałaty, połóż kotlety. Udekoruj cząstkami pomidora i listkami natki lub selera. Podaj z ryżem lub pieczywem.
Porcje 6. Przygot. 50 min. Cena 1,70 zł. Kalorie 450 kcal.
Aneta Matusik z PopielarniŹródło: Takie jest życie