Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, aromatyczne i delikatne mięso z piekarnika. Nasz schab w mleku to obowiązkowa pozycja, która powinna się pojawić w świątecznym jadłospisie, ale nie tylko. Sprawdź, jak przyrządzić takie danie dla całej rodziny.
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 40
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 40
Składniki
By cieszyć się wyjątkowym smakiem i kruchością mięsa, jego przygotowywanie zacznij z jednodniowym wyprzedzeniem. Obierz 5 ząbków czosnku i pokrój je w cienkie plasterki. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj je solą, majerankiem i pieprzem. Obłóż je plasterkami czosnku i ułóż w zamykanym pojemniku. Mięso odłóż do lodówki na minimum 12 godzin.
Schab wyjmij następnego dnia z lodówki i zdejmij z niego czosnek. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż krótko mięso, tak, by zarumieniło się z każdej strony. Prosto z patelni, schab przełóż do naczynia żaroodpornego.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Dodatkowo z łupin obierz także pozostałe 5 ząbków czosnku. Mleko wlej do garnka i podgrzej z dodatkiem cebuli, czosnku i liści laurowych. Gotuj wszystko przez 5 minut, by mleko nie przypaliło się do garnka.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Schab w naczyniu żaroodpornym zalej gorącym mlekiem z dodatkami. Mleko podczas pieczenia powinno sięgać do połowy wysokości mięsa. W trakcie pieczenia możesz je wielokrotnie polewać z wierzchu.
Mięso piecz przez 70 minut. Po upieczeniu schabu wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki. Pozostaw mięso do pełnego wystudzenia. Następnie wyjmij je z naczynia, osusz i zawiń folią spożywczą. Gotowy schab odstaw jeszcze do lodówki na 12 godzin. Tak przyrządzony schab możesz później podać na ciepło jako danie główne do ziemniaków czy klusek śląskich lub zostawić jako domową wędlinę na kanapki.