Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz zdrowego i domowego sposobu na przygotowanie większej ilości mięsa na kilka przyszłych posiłków, ten przepis na schab w słoiku na obiad powinien ci się spodobać. Gotowy schab możesz zaserwować z kopytkami, ugotowanymi ziemniakami, użyć jako element potrawki lub zabrać na piknik jako dodatek do kanapek. Smak mięsa podkreślają dorzucone do marynaty przyprawy. Możesz użyć wszystkich lub wymienić je na własne, ulubione. Zamiast schabu sprawdzi się także karkówka lub łopatka.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1587
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 328
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1587
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 328
Składniki
Umyj i osusz schab, po czym pokrój go na plastry lub w kostkę w taki sposób, by łatwo było go umieścić w słoiku. Suche przyprawy wsyp do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszone liście laurowe. Powstałą mieszanką natrzyj mięso. Aby ułatwić sobie pracę, możesz dodać odrobinę wody lub oleju. Przełóż mięso do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie ciasno układaj schab do umytych, wyparzonych słoików do ¾ wysokości. Zalej słoiki przegotowaną wodą tak, aby przykryła mięso. Mocno zakręć słoiki i odstaw. Duzy garnek wyłóż ściereczką, zalej woda i ustaw w nim słoiki tak, aby nie stykały się ze sobą, a woda sięgała do ¾ wysokości szkła. Włącz palnik i poczekaj, aż woda w garnku się zagotuje. Po czym zmniejsz gaz i gotuj słoiki ze schabem na średnim ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie wyjmij słoiki i pozwól im ostygnąć. Schab możesz przechowywać w lodówce lub w innych chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.