Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na obiad polecał się schab wieprzowy marynowany w soli, pieprzu oraz keczupie swojskim z cukinii
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1857
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4787
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1857
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4787
Składniki
Przygotować plastry schabu z kością, roztłuc je młotkiem do kotletów nacinając brzegi aby podczas smażenia kotlet się nie zwijał. Rozbite kotlety nasolić i posypać pieprzem z obu stron a następnie lekko posmarować keczupem swojskim lub kupnym jeżeli ktoś nie ma, tak przygotowane kotlety ułożyć jeden na drugim w misce i pozostawić na godzinę aby przeszły smakiem keczupu
Po wyznaczonym czasie odstania mięsa na kotlety w keczupie przygotować jajka roztrzepać je widelcem dodając mięso oraz ulubioną przyprawę uniwersalną. Gotowy kotlet zanurzyć w jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej, na patelnię wlać oleju troszkę więcej niż dno patelni lekko go rozgrzać a następnie położyć przygotowany kotlet i smażyć z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor - nie dolewać oleju w trakcie smażenia się kotleta ponieważ wtedy będzie odklejać się panierka
Usmażone chrupiące kotlety podałam z ziemniakami okraszonymi lekko tłuszczem ze smażonych kotletów posypanymi koperkiem świeżym oraz do całości ogórek kiszony swojski a do popicia zimna maślanka. Zamiast ogórka może być również kiszona kapusta zrobiona z cebulką jako surówka