Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab z morelami możesz podawać na wiele sposobów. Na ciepło dobrze smakuje wraz z ziemniakami, kopytkami czy też pieczywem. Możesz go podawać również na zimno jako wędlinę do kanapek.
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7133
Łatwy i szybki w przygotowaniu domowy chleb
Odsłon: 6882
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 80
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 560
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7133
Łatwy i szybki w przygotowaniu domowy chleb
Odsłon: 6882
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 80
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 560
Składniki
Najpierw warto zamarynować schab. Umyj go i osusz. Sok z cytryny rozprowadź po całym mięsie, a następnie wetrzyj przyprawy: tymianek, paprykę słodką, sól i pieprz. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jeśli morele są miękkie, nie musisz ich namaczać. Jeśli jednak są twarde w dotyku, zalej wrzątkiem (aż wszystkie się przykryją). Odstaw tak na kilka godzin, aby zmiękły. Następnie odcedź i osusz.
Mięso wyciągnij z lodówki. Z pomocą ostrego noża przebij się przez środek mięsa, tworząc kieszonkę. Przełóż morele, równomiernie je rozkładając w otworze schabu. Obwiąż mięso sznurkiem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż masło. Naczynie podlej odrobiną wody.
Mięso włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz bez termoobiegu przez 15 minut, po tym czasie przykryj je, zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i zostaw tak na minimum godzinę. Schab z morelami możesz też przełożyć do rękawa i piec w taki sam sposób.