Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab z morelami możesz podawać na wiele sposobów. Na ciepło dobrze smakuje wraz z ziemniakami, kopytkami czy też pieczywem. Możesz go podawać również na zimno jako wędlinę do kanapek.
Przepis dnia
Przyszły wyczekiwane upały, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego, orzeźwiając...
Odsłon: 18292
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1380
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1154
Przepis dnia
Przyszły wyczekiwane upały, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego, orzeźwiając...
Odsłon: 18292
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1380
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1154
Składniki
Najpierw warto zamarynować schab. Umyj go i osusz. Sok z cytryny rozprowadź po całym mięsie, a następnie wetrzyj przyprawy: tymianek, paprykę słodką, sól i pieprz. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jeśli morele są miękkie, nie musisz ich namaczać. Jeśli jednak są twarde w dotyku, zalej wrzątkiem (aż wszystkie się przykryją). Odstaw tak na kilka godzin, aby zmiękły. Następnie odcedź i osusz.
Mięso wyciągnij z lodówki. Z pomocą ostrego noża przebij się przez środek mięsa, tworząc kieszonkę. Przełóż morele, równomiernie je rozkładając w otworze schabu. Obwiąż mięso sznurkiem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż masło. Naczynie podlej odrobiną wody.
Mięso włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz bez termoobiegu przez 15 minut, po tym czasie przykryj je, zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i zostaw tak na minimum godzinę. Schab z morelami możesz też przełożyć do rękawa i piec w taki sam sposób.