Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab z pończochy to polska wersja suszonych wędlin, które są popularne w Hiszpanii i we Włoszech. Jest zdrowa, pyszna i przede wszystkim ma ciekawy aromat. Zobacz nasz przepis.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19230
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13027
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1666
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232099
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19230
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13027
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1666
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232099
Składniki
Pierwszy etap to przygotowanie mięsa i obłożenie go cukrem. W tym celu umyj schab, dokładnie go osusz, a następnie obtocz w cukrze. Przełóż do formy, np. szklanego naczynia żaroodpornego, a następnie włóż do lodówki na minimum 24 godziny. W ten sposób może być przechowywany nawet 36-40 godzin. Co jakiś czas przełóż mięso na drugą stronę. W naczyniu zbierze się woda. Po kilkudziesięciu godzinach wylej ją.
Drugi etap to ponowne umycie mięsa z pozostałości cukru i wysuszenie go. Tym razem obtocz schab w soli tradycyjnej wymieszanej z peklową (ale nie musi jej być). Ponownie włóż do czystego i suchego naczynia. Odstaw na minimum 24 godziny do lodówki. Co jakiś czas przełóż mięso na drugą stronę. Ponownie wylej zebraną wodę, umyj mięso z pozostałości soli i osusz.
Trzeci etap to marynowanie. Przyprawy wymieszaj, ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Natrzyj taką mieszanką schab z każdej strony. Przełóż go do suchego i czystego naczynia. Włóż do lodówki na kolejne 24 godziny.
Czwarty etap to suszenie mięsa. Wyciągnij schab z lodówki i przełóż je do pończochy, robiąc na końcu supeł. Materiał powinien być nowy, cienki i suchy. Powieś mięso w suchym i ciepłym miejscu, najlepiej z dobrą wentylacją. Na suszenie najlepiej poświęcić minimum 4 doby, ale może być przechowywany w takich warunkach nawet tydzień.
Po zdjęciu mięsa i wyciągnięciu go z pończochy, pokrój go na cienkie kawałki. Schab możesz przechowywać w lodówce, zawinięty w czystą ściereczkę.