Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest bardzo smaczną, drobno rozdrobnioną, szybką do wykonania białą kiełbasą śląską z przedwojennego przepisu.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 466
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1812
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 466
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1812
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 374
Składniki
Mięso, podgardle, słoninę i cebulę kroimy w średnią kostkę, podmrażemy i wkładamy do miksera. Bardzo zimne mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, skórki z cytryny i resztę składników również dodajemy do miksera i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Nie możemy przekroczyć 12°C w trakcie miksowania. Wcześniej przygotowane jelita wieprzowe napełniamy masą mięsną niezbyt ściśle, formując odcinki 10-12 cm. Nastepnie parzymy w temperaturze 75°C przez ok. 20-30 minut w osolonej wodzie. Gorące serwujemy. Jeżeli chcemy podać za dień lub dwa, wyjmujemy z parzenia i chłodzimy w zimnej wodzie ok. 15 minut. Przechowujemy w lodówce. Kiełbasa jest do szybkiej konsumpcji, jest krótkotwałym produktem.
Uwagi: Jako zamiennik mięsa cielęcego można użyć mięsa wieprzowego chudego z szynki. Jednak już nie będzie odzwierciedlony smak tej kiełbasy jak w oryginale przepisu. Kiełbaski można serwować przypieczone na maśle klarowanym przed podaniem. Na śląsku przedwojennym, kiełbaski te tradycyjnie serwowane były wyłącznie na święta Bożego Narodzenia i sylwestra w sosie piernikowym lub musztardowym. Do tego podawana była kapusta kiszona zasmażana z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Pito do tej potrawy najczęściej piwo.