Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest bardzo smaczną, drobno rozdrobnioną, szybką do wykonania białą kiełbasą śląską z przedwojennego przepisu.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2424
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 517
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 857
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2424
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 517
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 857
Składniki
Mięso, podgardle, słoninę i cebulę kroimy w średnią kostkę, podmrażemy i wkładamy do miksera. Bardzo zimne mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, skórki z cytryny i resztę składników również dodajemy do miksera i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Nie możemy przekroczyć 12°C w trakcie miksowania. Wcześniej przygotowane jelita wieprzowe napełniamy masą mięsną niezbyt ściśle, formując odcinki 10-12 cm. Nastepnie parzymy w temperaturze 75°C przez ok. 20-30 minut w osolonej wodzie. Gorące serwujemy. Jeżeli chcemy podać za dień lub dwa, wyjmujemy z parzenia i chłodzimy w zimnej wodzie ok. 15 minut. Przechowujemy w lodówce. Kiełbasa jest do szybkiej konsumpcji, jest krótkotwałym produktem.
Uwagi: Jako zamiennik mięsa cielęcego można użyć mięsa wieprzowego chudego z szynki. Jednak już nie będzie odzwierciedlony smak tej kiełbasy jak w oryginale przepisu. Kiełbaski można serwować przypieczone na maśle klarowanym przed podaniem. Na śląsku przedwojennym, kiełbaski te tradycyjnie serwowane były wyłącznie na święta Bożego Narodzenia i sylwestra w sosie piernikowym lub musztardowym. Do tego podawana była kapusta kiszona zasmażana z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Pito do tej potrawy najczęściej piwo.