Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalczyk dziadunia to idealne smarowidło do chleba. Świetnie komponuje się z plasterkiem kiszonego ogórka czy piórkiem cebuli. Choć z pewnością nie można go nazwać lekkostrawnym, to stanie się przebojem każdego zimowego śniadania. Przygotowany w ten sposób smalec jest tradycyjną polską potrawą. Przyrządza się go nad wyraz szybko i łatwo. Wystarczy raptem kilka tanich składników! Największą furorę robi tu oczywiście jabłko, które dodaje charakterystycznej kwaskowatości.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2304
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3347
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1404
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2144
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2304
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3347
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1404
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2144
Składniki
Słoninę drobno posiekaj i przełóż na patelnię. Podsmażaj ją powoli do całkowitego rozpuszczenia i pojawienia się skwarek. Zajmuje to ok. 20-25 minut. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w niewielką kostkę.
Na patelnię do smalcu dodaj cebulę, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż powoli przez kolejne 15 minut. Dodaj sól, pieprz i majeranek.
Jabłko obierz ze skórki i bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je na patelnię i smaż całość jeszcze przez 15 minut. Gotowy smalczyk dziadunia przelej do szczelnie zamykanych słoików lub pojemników. Ostudź i włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Smalec zachowuje świeżość odpowiednio przechowywany do 2 tygodni.