Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalczyk dziadunia to idealne smarowidło do chleba. Świetnie komponuje się z plasterkiem kiszonego ogórka czy piórkiem cebuli. Choć z pewnością nie można go nazwać lekkostrawnym, to stanie się przebojem każdego zimowego śniadania. Przygotowany w ten sposób smalec jest tradycyjną polską potrawą. Przyrządza się go nad wyraz szybko i łatwo. Wystarczy raptem kilka tanich składników! Największą furorę robi tu oczywiście jabłko, które dodaje charakterystycznej kwaskowatości.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 155
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 197
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 400
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 155
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 197
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 400
Składniki
Słoninę drobno posiekaj i przełóż na patelnię. Podsmażaj ją powoli do całkowitego rozpuszczenia i pojawienia się skwarek. Zajmuje to ok. 20-25 minut. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w niewielką kostkę.
Na patelnię do smalcu dodaj cebulę, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż powoli przez kolejne 15 minut. Dodaj sól, pieprz i majeranek.
Jabłko obierz ze skórki i bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je na patelnię i smaż całość jeszcze przez 15 minut. Gotowy smalczyk dziadunia przelej do szczelnie zamykanych słoików lub pojemników. Ostudź i włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Smalec zachowuje świeżość odpowiednio przechowywany do 2 tygodni.