Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie smakuje tak dobrze jak soczysta szynka gotowana, własnoręcznie przyrządza w domowym zaciszu. Ulubione przyprawy dodają jej smaku i wyrazistości. Krótkie gotowanie i długie marynowanie w aromatycznym bulionie sprawiają, że całość jest soczysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach. Nie znajdziesz niczego lepszego na kanapki czy jako poczęstunek w ramach deski wędlin. Dużą zaletą takiej szynki jest nie tylko prostota przygotowania, ale też niewielki koszt – w porównaniu do zwykłej, sklepowej wędliny gotowanej jest ponad dwukrotnie tańsza.
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 22
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7981
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 92
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 22
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7981
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 92
Składniki
Wybierz kawałek szynki mięsistej, zwartej.
Szynkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Włóż ją do siateczki wędliniarskiej lub samodzielnie owiń ciasno w sznurek o zastosowaniu kuchennym.
Włóż szynkę do garnka i zalej wodą, by płyn przykrywał całkowicie przykrywał mięso.
Do garnka włóż także rozgnieciony czosnek i wszystkie przyprawy.
Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez 5 minut. Zdejmij i ostudź wszystko razem. Następnie schowaj do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia ponownie zagotuj na 5 minut. Wyjmij szynkę i całkowicie ostudź. Jeśli chcesz, możesz ją chwilę podpiec w piekarniku, po posmarowaniu jej przyprawami z bulionu.
Soczystą szynkę gotowaną krój w plastry po całkowitym wystudzeniu. Podawaj na świeżym pieczywie lub samodzielnie, na desce wędlin.