Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie smakuje tak dobrze jak soczysta szynka gotowana, własnoręcznie przyrządza w domowym zaciszu. Ulubione przyprawy dodają jej smaku i wyrazistości. Krótkie gotowanie i długie marynowanie w aromatycznym bulionie sprawiają, że całość jest soczysta, wilgotna i rozpływająca się w ustach. Nie znajdziesz niczego lepszego na kanapki czy jako poczęstunek w ramach deski wędlin. Dużą zaletą takiej szynki jest nie tylko prostota przygotowania, ale też niewielki koszt – w porównaniu do zwykłej, sklepowej wędliny gotowanej jest ponad dwukrotnie tańsza.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 389
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 61
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 94
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 389
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 61
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 94
Składniki
Wybierz kawałek szynki mięsistej, zwartej.
Szynkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Włóż ją do siateczki wędliniarskiej lub samodzielnie owiń ciasno w sznurek o zastosowaniu kuchennym.
Włóż szynkę do garnka i zalej wodą, by płyn przykrywał całkowicie przykrywał mięso.
Do garnka włóż także rozgnieciony czosnek i wszystkie przyprawy.
Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez 5 minut. Zdejmij i ostudź wszystko razem. Następnie schowaj do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia ponownie zagotuj na 5 minut. Wyjmij szynkę i całkowicie ostudź. Jeśli chcesz, możesz ją chwilę podpiec w piekarniku, po posmarowaniu jej przyprawami z bulionu.
Soczystą szynkę gotowaną krój w plastry po całkowitym wystudzeniu. Podawaj na świeżym pieczywie lub samodzielnie, na desce wędlin.