Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten boczek to prawdziwa uczta smaków. Jest mięciutki, aromatyczny, z chrupiącą skórką i aromatycznym sosem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10605
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 858
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9017
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1327
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10605
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4774
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 858
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9017
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1327
Składniki
Boczek pokrój na plastry o grubości około 2 cm albo na 2-3 mniejsze części. Każdy kawałek dokładnie natrzyj solą i pieprzem.
Ułóż boczek na kratce piekarniczej lub na patelni grillowej. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 40 minut aż skórka stanie się rumiana, a środek pozostanie soczysty.
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Natkę pietruszki posiekaj.
W małym garnku rozpuść masło. Dodaj starty czosnek i chwilę podsmaż. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, tworząc jasną zasmażkę. Wlej powoli śmietankę, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj sos i na końcu dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Soczysty boczek podawaj gorący, polany sosem.