Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret idealnego smaku tkwi również w odpowiednio dobranych przyprawach. Poznajcie przepis na tradycyjny i prosty w przygotowaniu pasztet ze starego zeszytu. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.
Mięso wieprzowe pokrój na małe kawałki, włóż do garnka, zalej wodą i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa (seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę) obierz, pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do garnka. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę (wszystkie składniki powinny być zanurzone w wodzie).
Po godzinie dodaj do garnka podroby i mięso drobiowe. Gotuj całość przez kolejne 30 minut. Przed końcem gotowania dodaj czerstwe pieczywo i poczekaj aż zmięknie. Odlej bulion do osobnego naczynia (możesz go później wykorzystać do zrobienia zupy). Mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia.
Do miski ze mielonym mięsem wbij 4 jajka, całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy użyciu dłoni.
Keksówkę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Przełóż mięso do formy. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ponad godzinę.
Przepis dnia
Aksamitny smak pasztetu. Pasztet warzywny to bardzo zdrowe jedzonko:)
Odsłon: 13273
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 88
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 165
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 79
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1050
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 30
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 88
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 165
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 79
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1050
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 30
Składniki
Mięso wieprzowe pokrój na małe kawałki, włóż do garnka, zalej wodą i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa (seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę) obierz, pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do garnka. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę (wszystkie składniki powinny być zanurzone w wodzie).
Po godzinie dodaj do garnka podroby i mięso drobiowe. Gotuj całość przez kolejne 30 minut. Przed końcem gotowania dodaj czerstwe pieczywo i poczekaj aż zmięknie. Odlej bulion do osobnego naczynia (możesz go później wykorzystać do zrobienia zupy). Mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia.
Do miski ze mielonym mięsem wbij 4 jajka, całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy użyciu dłoni.
Keksówkę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Przełóż mięso do formy. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ponad godzinę.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Smalec z boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 2453
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przy...
Odsłon: 2718