Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedawno dostaliśmy przepis na gotowany schab. Zainteresował nas przede wszystkim ze względu na nietypowy przepis jego przyrządzania. A że jesteśmy fanami smacznych wyrobów, które smakują o niebo lepiej od tego, co możemy dostać w sklepach - wypróbowaliśmy. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszła delikatna, rozpływająca się w ustach i pyszna wędlina. Nie uświadczycie takiej na sklepowych półkach. Spróbujcie sami.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 366
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 366
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 391
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 821
Składniki
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków lub (jeśli mamy) nakłuwaczem do mięs. Wszystkie przyprawy mieszamy w jednym naczyniu. Obtaczamy schab w przyprawach. Delikatnie je wmasowujemy. Zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 5 dni. Codziennie delikatnie masujemy, żeby przyprawy bardziej wniknęły w strukturę mięsa i przewracamy na drugą stronę. Po 5 dniach wyjmujemy z lodówki. Wygląda wtedy jak na zdjęciu poniżej.
Wyjmujemy z folii i obmywamy pod bieżącą wodą. Osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i obsmażamy go dosłownie po 2 minuty z każdej strony aby zamknąć pory. Odkładamy na kilka minut do wystygnięcia. W garnku zagotowujemy wodę. W tym czasie owijamy schab szczelnie w folię spożywczą, następnie wkładamy do rękawa do pieczenia, zawijamy i ponownie owijamy folią. Do wrzątku wkładamy zawinięte mięso i gotujemy 5 minut. Garnek zdejmujemy z płyty lub palnika. Schab pozostawiamy w garnku do wystudzenia. Wtedy wyjmujemy z garnka, odwijamy z folii i rozkoszujemy się wspaniałym smakiem. Smacznego !!!