Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny suszony schab wieprzowy, łatwy i prosty w przygotowaniu. Idealna wędlina do kanapek.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 315
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 736
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 315
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 719
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 736
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy, i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi. Dokładnie obtaczamy w cukrze, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso kilka razy przewracamy i wylewamy powstały płyn. Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso także kilka razy przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny. W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować. Smacznego!!!