Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka jest bardzo smaczne i soczysta, w lodówce można ją spokojnie przechowywać przez tydzień, jeśli wcześniej nie zniknie.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85306
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2594
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10039
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4103
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7159
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85306
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2594
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10039
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4103
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7159
Składniki
Czosnek obieramy, odmierzamy pozostałe składniki zalewy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy czosnek, zioła i sól kuchenną. Wodę z przyprawami doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 2 minutki. Następnie zalewę odstawiamy do wystudzenia, dodając jednocześnie sól peklową. W zimnej zalewie możemy sobie zapeklować świąteczną szyneczkę. Odstawiamy ją na trzy doby w chłodne miejsce, ja czasami przetrzymuję w lodówce. Codziennie zaglądamy do niej, możemy odwrócić. Po tym czasie szynkę wyjmujemy, zalewamy czystą wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę od momentu wrzenia wody*. Oczywiście nim woda zawrze można, a nawet trzeba dać większa moc palnika. Ugotowaną szyneczkę możemy studzić w wodzie lub wyjąć od razu i wystudzić na talerzu. * Czas gotowania szynki zależy od jej wagi. Jeżeli szynka będzie ważyła 1 kg to wystarczy ją gotować 50 minut, a jeśli 2 kg to trzeba wydłużyć czas podany w przepisie o 10- 15 minut. Smacznego.