Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa marynowana i pieczona w mleku i przyprawach. Idealna na kanapki jako domowa wędlina.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 491
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 491
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 828
Składniki
Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym i natarłam ze wszystkich stron solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam nim wierzch mięsa. Czosnek obrałam. Dwa ząbki czosnku pokroiłam w plasterki i poukładałam na mięsie. Trzeci ząbek czosnku przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z mlekiem. Mleko wlałam do naczynia z mięsem. Naczynie z mięsem przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wstawiłam do piekarnika. Szynkę piekłam ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia, a następnie wyjęłam z zalewy i schłodziłam w lodówce. Schłodzoną szynkę można kroić w cienkie plasterki.