Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka w glazurze dobrze smakuje na ciepło jako główne danie mięsne. Możesz też podawać ją na zimno w formie przystawki, wędliny do kanapek, a także przekąski mięsnej podczas ważnych uroczystości. Dzięki aromatycznym ziołom jest bardzo smakowita.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 101
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101281
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5807
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 101
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101281
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5807
Składniki
Szynkę wieprzową umyj i osusz dokładnie. Natrzyj ją dokładnie solą, pieprzem, rozmarynem, cząbrem i tymiankiem. Tak przygotowane mięso przykryj, a następnie włóż do lodówki na minimum kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
Przed przygotowaniem mięsa przygotuj glazurę. Ząbki czosnku obierz i rozgnieć. Posiekaj drobno. Dodaj musztardę, miód i sos sojowy.
Wyciągnij szynkę z lodówki, nałóż na każdą stronę glazurę. Możesz odrobinę zostawić na później. Ułóż mięso w głębokim naczyniu żaroodpornym, bo będzie puszczać sok podczas pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, a na dno wylej odrobinę wody. Wystarczy 1 centymetr wysokości naczynia.
Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez godzinę. W trakcie pieczenia podlewaj szynkę powstałym sosem i smaruj glazurą, jeśli jeszcze ci została. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć około 10 minut.