Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka w glazurze dobrze smakuje na ciepło jako główne danie mięsne. Możesz też podawać ją na zimno w formie przystawki, wędliny do kanapek, a także przekąski mięsnej podczas ważnych uroczystości. Dzięki aromatycznym ziołom jest bardzo smakowita.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 42
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3524
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 101
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 42
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3524
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 101
Składniki
Szynkę wieprzową umyj i osusz dokładnie. Natrzyj ją dokładnie solą, pieprzem, rozmarynem, cząbrem i tymiankiem. Tak przygotowane mięso przykryj, a następnie włóż do lodówki na minimum kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
Przed przygotowaniem mięsa przygotuj glazurę. Ząbki czosnku obierz i rozgnieć. Posiekaj drobno. Dodaj musztardę, miód i sos sojowy.
Wyciągnij szynkę z lodówki, nałóż na każdą stronę glazurę. Możesz odrobinę zostawić na później. Ułóż mięso w głębokim naczyniu żaroodpornym, bo będzie puszczać sok podczas pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, a na dno wylej odrobinę wody. Wystarczy 1 centymetr wysokości naczynia.
Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez godzinę. W trakcie pieczenia podlewaj szynkę powstałym sosem i smaruj glazurą, jeśli jeszcze ci została. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć około 10 minut.