Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszone plastry szynki w sosie śmietanowym z grzybami leśnymi, Bardzo aromatyczne jesienne danie do ryżu, ziemniaków albo makaronu.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Składniki
Na patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Posiekać 1 cebulę i podsmażyć aż się zarumieni. Plastry szynki lekko rozbić ( jak cienkie rozpłaszczyć ręką), posolić, popieprzyć. Cebulę lekko odsunąć na boki, szynkę podsmażyć z obu stron na rumiano, następnie zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić pod przykryciem 1,5 h.
Posiekać 2 cebulę, grzyby pokroić na plasterki Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło i olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, dodać grzyby i smażyć ok 15-20 minut aż będą rumiane, posolić, popieprzyć. Jak szynka będzie miękka, wyjąć ją na talerz, z patelni odlać szklankę płynu. Połowę płynu dodać do śmietany i wymieszać, zmiksować na gładki sos. Do sosy przełożyć grzyby, resztą płynu z patelni wypłukać patelnie po grzybach, dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Chwilę podgotować, przełożyć mięso i podgrzać. Pasuje natka pietruszki ( ja akurat nie miałam).