Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałki szynki wieprzowej, osolone, w przyprawach i czosnku, marynowane w słoiczkach. Idealna konserwa na kanapki.
nóż, miska, słoiczki 350 ml, garnek,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 255
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21752
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 255
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21752
Składniki
Wymyte, osuszone mięso z szynki kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka, tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 5 kawałków szynki. Pokrojone mięso umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po 1-2 liściu laurowym, po kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu i po pięć kawałków mięsa. Kawałki mięsa wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wlewamy do każdego słoiczka po 10 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny w wodzie. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.
Pasteryzacja: Pasteryzujemy w pierwszy dzień słoik 350 ml 60 minut. Po 24 godzinach 25 minut. Studzimy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!