Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka wieprzowa z galaretką, smak konserwowej szynki, jak za dawnych lat. Nie potrzebny szynkowar, wystarczy osłonka barierowa, termokurczliwa.
Wędlina jest dietetyczna i nie ma w niej prawie tłuszczu z wyraźnym smakiem m...
Odsłon: 1423
Bardzo smaczne mięso kanapkowe! Idealnie sprasowane, soczyste i wyborne w smaku.
Odsłon: 1881
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 59
Szybka i smaczna babka na oleju nie tylko na święta , możesz ją również upiec...
Odsłon: 149
Pyszna wilgotna i szybka w przygotowaniu babka o smaku piernika .
Odsłon: 59
Szybka i smaczna babka na oleju nie tylko na święta , możesz ją również upiec...
Odsłon: 149
Składniki
Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, chude mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem.
Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 1,5 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza.
Po procesie parzenia studzimy baton 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!!!
Przepisy Wędliny
Wędliny
Pieczeń ze schabu
Wędliny
Swojska karkówka w ziołach
Wędliny
Gotowany boczek wędzony
Wędliny
Pasztet świąteczny
Pieczeń ze schabu
Pieczeń ze schabu z mięsem mielonym.
Odsłon: 51
Swojska karkówka w ziołach
Karkówka, jest bardzo smacznym mięsem. W tym przepisie można ją serwować na z...
Odsłon: 1226