wspaniałe bułgarskie danie, smaczne, szybki i niedrogie.
Szynka z grzybami w sosie beszamelowym
Składniki
- 6 plastrów szynki o rozmiarach 10x10cm.,
- 3 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 1/4 kg świeżych grzybów,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/4 szklanki białego wina,
- 3 - 4 ząbki czosnku,
- sól
Składniki
- 6 plastrów szynki o rozmiarach 10x10cm.,
- 3 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 1/4 kg świeżych grzybów,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/4 szklanki białego wina,
- 3 - 4 ząbki czosnku,
- sól

Etapy przygotowania
Pokrojoną w talarki cebulę smażymy w 1 łyżce masła. Mieszając drewnianą łyżką, dodajemy olej oraz pokrojone drobno grzyby. Smażymy. Dodajemy wino oraz zmiażdżone z odrobiną soli ząbki czosnku. Dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 7 - 8 minut. Plastry szynki podsmażamy z obu stron w pozostałym maśle. Tworzymy ruloniki z szynki i nadziewamy je grzybami. Układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy do uzyskania złocistej barwy na wierzchu.
Sos beszamelowy (3/4 l mleka, 3 łyżki mąki, 3-4 łyżki masła, sól i pieprz do smaku)
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 121
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 121



Składniki
- 6 plastrów szynki o rozmiarach 10x10cm.,
- 3 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 1/4 kg świeżych grzybów,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/4 szklanki białego wina,
- 3 - 4 ząbki czosnku,
- sól
Pokrojoną w talarki cebulę smażymy w 1 łyżce masła. Mieszając drewnianą łyżką, dodajemy olej oraz pokrojone drobno grzyby. Smażymy. Dodajemy wino oraz zmiażdżone z odrobiną soli ząbki czosnku. Dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 7 - 8 minut. Plastry szynki podsmażamy z obu stron w pozostałym maśle. Tworzymy ruloniki z szynki i nadziewamy je grzybami. Układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy do uzyskania złocistej barwy na wierzchu.
Sos beszamelowy (3/4 l mleka, 3 łyżki mąki, 3-4 łyżki masła, sól i pieprz do smaku)