Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowitości na świąteczne dni jak również na spotkania towarzyskie i biesiady.
        
        
        
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231765
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4963
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36390
            
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231765
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4963
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36390
        
        
                Składniki
Szynka biała, parzona z linku: https://smaker.pl/przepisy-wedliny/przepis-szynka-biala-parzona,2006382,wmk.html
Świąteczny gotowany schab z linku: https://smaker.pl/przepisy-wedliny/przepis-swiateczny-gotowany-schab,2006429,wmk.html
Wiejski, domowy salceson Salceson jest bardzo smaczny, delikatny w smaku, przyprawy nie są dominujące. W mojej rodzinie i kręgu znajomych jest uwielbiany i robiony od dłuższego czasu. Wykonanie salcesonu wiejskiego, domowego: Mięso opłukać, oczyścić z ewentualnej szczeciny, włożyć do odpowiedniej wielkości garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka, (wywar nie wylewamy). Mięso obrać z kości i chrząstek i zostawić duże kawałki (nie kroić), tłuszczyk i inne twardsze części, zmielić na oczku 3 mm, wszystko razem dobrze wymieszać. Doprawić porządnie solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać żelatyny i dolać co najmniej półtora szklanki wywaru z gotowania mięsa. Farsz nie może być zbyt płynny. Wymieszać jeszcze raz wszystko dokładnie i zapakować ściśle do osłonek, tak żeby było jak najmniej powietrza, na koniec docisnąć mocno i związać końcówkę sznurkiem. Salceson parzyć w garnku z wodą przez 1 godzinę w temperaturze wody ok. 85°C. Po wyjęciu salceson musi odparować przez ok. pół godziny, a następnie wynieść do chłodnego miejsca i obciążyć czymś ciężkim. Tak obciążony zostawić do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.