Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowitości na świąteczne dni jak również na spotkania towarzyskie i biesiady.
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 147
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 190
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 948
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3059
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 273
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 147
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 190
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 948
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3059
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 273
Składniki
Szynka biała, parzona z linku: https://smaker.pl/przepisy-wedliny/przepis-szynka-biala-parzona,2006382,wmk.html
Świąteczny gotowany schab z linku: https://smaker.pl/przepisy-wedliny/przepis-swiateczny-gotowany-schab,2006429,wmk.html
Wiejski, domowy salceson Salceson jest bardzo smaczny, delikatny w smaku, przyprawy nie są dominujące. W mojej rodzinie i kręgu znajomych jest uwielbiany i robiony od dłuższego czasu. Wykonanie salcesonu wiejskiego, domowego: Mięso opłukać, oczyścić z ewentualnej szczeciny, włożyć do odpowiedniej wielkości garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka, (wywar nie wylewamy). Mięso obrać z kości i chrząstek i zostawić duże kawałki (nie kroić), tłuszczyk i inne twardsze części, zmielić na oczku 3 mm, wszystko razem dobrze wymieszać. Doprawić porządnie solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać żelatyny i dolać co najmniej półtora szklanki wywaru z gotowania mięsa. Farsz nie może być zbyt płynny. Wymieszać jeszcze raz wszystko dokładnie i zapakować ściśle do osłonek, tak żeby było jak najmniej powietrza, na koniec docisnąć mocno i związać końcówkę sznurkiem. Salceson parzyć w garnku z wodą przez 1 godzinę w temperaturze wody ok. 85°C. Po wyjęciu salceson musi odparować przez ok. pół godziny, a następnie wynieść do chłodnego miejsca i obciążyć czymś ciężkim. Tak obciążony zostawić do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.