Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowitości na świąteczne dni jak również na spotkania towarzyskie i biesiady.
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26011
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 81
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny...
Odsłon: 9016
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 340
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26011
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 81
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny...
Odsłon: 9016
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 340
Składniki
Szynka biała, parzona z linku: https://smaker.pl/przepisy-wedliny/przepis-szynka-biala-parzona,2006382,wmk.html
Świąteczny gotowany schab z linku: https://smaker.pl/przepisy-wedliny/przepis-swiateczny-gotowany-schab,2006429,wmk.html
Wiejski, domowy salceson Salceson jest bardzo smaczny, delikatny w smaku, przyprawy nie są dominujące. W mojej rodzinie i kręgu znajomych jest uwielbiany i robiony od dłuższego czasu. Wykonanie salcesonu wiejskiego, domowego: Mięso opłukać, oczyścić z ewentualnej szczeciny, włożyć do odpowiedniej wielkości garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka, (wywar nie wylewamy). Mięso obrać z kości i chrząstek i zostawić duże kawałki (nie kroić), tłuszczyk i inne twardsze części, zmielić na oczku 3 mm, wszystko razem dobrze wymieszać. Doprawić porządnie solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać żelatyny i dolać co najmniej półtora szklanki wywaru z gotowania mięsa. Farsz nie może być zbyt płynny. Wymieszać jeszcze raz wszystko dokładnie i zapakować ściśle do osłonek, tak żeby było jak najmniej powietrza, na koniec docisnąć mocno i związać końcówkę sznurkiem. Salceson parzyć w garnku z wodą przez 1 godzinę w temperaturze wody ok. 85°C. Po wyjęciu salceson musi odparować przez ok. pół godziny, a następnie wynieść do chłodnego miejsca i obciążyć czymś ciężkim. Tak obciążony zostawić do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.