Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dobrego , zdrowego bo swojskie i smaczego .
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1599
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232014
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5086
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1599
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232014
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5086
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy . Czosnek obieramy i zgniatamy nożem . Z pozostałych składników wykonywujemy zalewę którą dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli . Do ciasnego szklanego lub kamiennego naczynia ( może być garnek ale nie może być utleniające np.: plastyk ) przekładamy dość ciasno mięso oraz czosnek który zalewamy zalewą , dociskamy talerzykiem i szczelnie przykrywamy . Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin .
Po upływie tego czasu wyciągamy pierś z kurczaka , osuszamy delikatnie ręcznikiem kuchennym , następnie odwieszamy w temperaturze pokojowej do całkowitego obeschnięcia zewnętrznego .
Po obeschnięciu pierś z kurczaka przekładamy do wędzarni i wędzimy zimnym dymem ( 30 do 50 º C ) przez około 2 godziny . Następnie podnosimy temperaturę wędzenia miedzy 90 a 100 º C i wędzimy do uzyskania temperatury 68 º C wewnątrz wędliny .
Po uwędzeniu wyciągamy uwędzoną wędlinę z wędzarni i wieszamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia .