Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
grillo wędzarnia/ wędzarnia
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3610
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3610
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Do wędzenia preferuje mokre zalewy, łatwo obliczyć ilość soli i zalewa ładnie przenika do mięsa. Jeśli mięso ważyło 1,5 kg i i do zalania mięsa użyliśmy 1,5 l wody = 3 litry zawartości, czyli potrzebujemy trzy łyżki soli z górką. Reszta przypraw ro rzecz gustu, jednak ziele i liść bardzo korzystkie wpływa na smak. Mięso trzymałam w zalewie dwie doby.
Wędziłam na ciepło w 65 C, w grillo wędzarni, na drewnie owocowym- wiśnia i morela, 3 godziny. Na zdjęciu jest widoczny bezpośrednio po uwędzeniu. Boczek następnie parzyłam godzinę w osolonej wodzie- tak aby woda się nie zagotowała. Wodę z parzenia można wykorzystać na bazę zupy growchóki, fasolowej lub ziemniaczanej.
Smacznego :)