Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
grillo wędzarnia/ wędzarnia
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
Odsłon: 7154
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1440
Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
Odsłon: 322
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36259
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
Odsłon: 7154
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1440
Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
Odsłon: 322
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36259
Składniki
Do wędzenia preferuje mokre zalewy, łatwo obliczyć ilość soli i zalewa ładnie przenika do mięsa. Jeśli mięso ważyło 1,5 kg i i do zalania mięsa użyliśmy 1,5 l wody = 3 litry zawartości, czyli potrzebujemy trzy łyżki soli z górką. Reszta przypraw ro rzecz gustu, jednak ziele i liść bardzo korzystkie wpływa na smak. Mięso trzymałam w zalewie dwie doby.
Wędziłam na ciepło w 65 C, w grillo wędzarni, na drewnie owocowym- wiśnia i morela, 3 godziny. Na zdjęciu jest widoczny bezpośrednio po uwędzeniu. Boczek następnie parzyłam godzinę w osolonej wodzie- tak aby woda się nie zagotowała. Wodę z parzenia można wykorzystać na bazę zupy growchóki, fasolowej lub ziemniaczanej.
Smacznego :)