Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
grillo wędzarnia/ wędzarnia
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5771
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1118
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1170
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5771
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1118
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1170
Składniki
Do wędzenia preferuje mokre zalewy, łatwo obliczyć ilość soli i zalewa ładnie przenika do mięsa. Jeśli mięso ważyło 1,5 kg i i do zalania mięsa użyliśmy 1,5 l wody = 3 litry zawartości, czyli potrzebujemy trzy łyżki soli z górką. Reszta przypraw ro rzecz gustu, jednak ziele i liść bardzo korzystkie wpływa na smak. Mięso trzymałam w zalewie dwie doby.
Wędziłam na ciepło w 65 C, w grillo wędzarni, na drewnie owocowym- wiśnia i morela, 3 godziny. Na zdjęciu jest widoczny bezpośrednio po uwędzeniu. Boczek następnie parzyłam godzinę w osolonej wodzie- tak aby woda się nie zagotowała. Wodę z parzenia można wykorzystać na bazę zupy growchóki, fasolowej lub ziemniaczanej.
Smacznego :)