Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
grillo wędzarnia/ wędzarnia
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2375
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3376
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1427
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2163
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2375
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3376
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1427
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2163
Składniki
Do wędzenia preferuje mokre zalewy, łatwo obliczyć ilość soli i zalewa ładnie przenika do mięsa. Jeśli mięso ważyło 1,5 kg i i do zalania mięsa użyliśmy 1,5 l wody = 3 litry zawartości, czyli potrzebujemy trzy łyżki soli z górką. Reszta przypraw ro rzecz gustu, jednak ziele i liść bardzo korzystkie wpływa na smak. Mięso trzymałam w zalewie dwie doby.
Wędziłam na ciepło w 65 C, w grillo wędzarni, na drewnie owocowym- wiśnia i morela, 3 godziny. Na zdjęciu jest widoczny bezpośrednio po uwędzeniu. Boczek następnie parzyłam godzinę w osolonej wodzie- tak aby woda się nie zagotowała. Wodę z parzenia można wykorzystać na bazę zupy growchóki, fasolowej lub ziemniaczanej.
Smacznego :)