Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy ze skórą uwędzony w garnku na zrębkach olcha/buk.
pojemnik, wędzarnia lub garnek do wędzenia,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Wymyte kawałki boczku osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wyparzamy kamienny garnek. W garnku układamy kawałki boczku, zalewamy solanką zrobioną z litra zimnej wody i peklosoli. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni. Temperatura peklowania 4-8 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania obmywamy zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Na każdy kawałek boczku zakładamy pętelki i wieszamy na kiju w celu dobrego ich osuszenia. Mięso do wędzenia w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone boczki przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!