Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy ze skórą uwędzony w garnku na zrębkach olcha/buk.
pojemnik, wędzarnia lub garnek do wędzenia,
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67965
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1948
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67965
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1948
Składniki
Wymyte kawałki boczku osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wyparzamy kamienny garnek. W garnku układamy kawałki boczku, zalewamy solanką zrobioną z litra zimnej wody i peklosoli. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni. Temperatura peklowania 4-8 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania obmywamy zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Na każdy kawałek boczku zakładamy pętelki i wieszamy na kiju w celu dobrego ich osuszenia. Mięso do wędzenia w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone boczki przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!