Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba, na zimno zjadana.
2 foremki do pieczenia - keksówka, garnek, doża miska
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666310
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 117
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 603
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5773
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 990
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666310
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 117
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 603
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5773
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 990
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę ze szczyptą soli. W dużej misce mieszamy mięso wołowe z wieprzowym. Dodajemy bułkę, surowe jajka, szałwię, tymianek, paprykę, pieprz, sól i podsmażoną cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Brytfanki lub foremki natłuszczamy olejem. Jeśli używamy aluminiowych foremek, to nie trzeba ich smarować. Mięso dzielimy na 4 części, jeśli będziemy robić w dwóch foremkach, (jeśli w jednej dużej, to na dwie części ). Foremki wypełniamy jedną częścią mięsa, układamy ugotowane jajka po długości, jedno za drugim (3 jajka na jedna foremkę) i dociskamy je. Następnie nakładamy pozostałą część mięsa, jajka powinny być przykryte. Mięso wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch mięsa posypujemy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pieprz powinien być grubo zmielony, po upieczeniu da nam chrupiącą skórkę. Pieczemy ok 60 min, w temp. 180°C.