Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poledwiczki wieprzowe można wykonać na różne sposoby. Podejrzełem jednego czasu jak wykonać polędwiczkę pieczoną w piekarniku, która smakuje nie gorzej od wędzonej. Jest soczysta i krucha, a jedzący nie mogą się nachwalić.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22479
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14762
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4561
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43879
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 586
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 584
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22479
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14762
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4561
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43879
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 586
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 584
Składniki
Polędwiczkę wieprzową myjemy, pozbawiamy błon i tłuszczu. Przygotowujemy odpowiednie naczynie w którym polędwiczka będzie zalana solanką przez 48-72 godziny. Polędwiczka musi być całkowicie zanurzona i na ten czas przetrzymywana w zimnym pomieszczeniu lub lodówce od 4-8°C. Po tym czasie wyciągamy polędwiczkę z zalewy, płuczemy i osuszamy. Na stolnicy lub blacie kuchennym rozsypujemy równomiernie przyprawy na obtoczenie i rolując dokładnie w nich polędwiczkę, obtaczamy. Na mocno rozgrzanej patelni, przez 1-2 minut, obsmażamy polędwiczkę wraz z przyprawami z każdej strony, aby się zarumieniła. Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy resztą tłuszczu z patelni i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 170°C. Czas pieczenia 60 minut jest czasem orientacyjnym. Aby polędwiczka była soczysta i krucha powinniśmy piec ją do czasu w którym uzyskamy 62°C w środku polędwiczki.