Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poledwiczki wieprzowe można wykonać na różne sposoby. Podejrzełem jednego czasu jak wykonać polędwiczkę pieczoną w piekarniku, która smakuje nie gorzej od wędzonej. Jest soczysta i krucha, a jedzący nie mogą się nachwalić.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 567
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11457
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13489
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2744
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 567
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11457
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13489
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2744
Składniki
Polędwiczkę wieprzową myjemy, pozbawiamy błon i tłuszczu. Przygotowujemy odpowiednie naczynie w którym polędwiczka będzie zalana solanką przez 48-72 godziny. Polędwiczka musi być całkowicie zanurzona i na ten czas przetrzymywana w zimnym pomieszczeniu lub lodówce od 4-8°C. Po tym czasie wyciągamy polędwiczkę z zalewy, płuczemy i osuszamy. Na stolnicy lub blacie kuchennym rozsypujemy równomiernie przyprawy na obtoczenie i rolując dokładnie w nich polędwiczkę, obtaczamy. Na mocno rozgrzanej patelni, przez 1-2 minut, obsmażamy polędwiczkę wraz z przyprawami z każdej strony, aby się zarumieniła. Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy resztą tłuszczu z patelni i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 170°C. Czas pieczenia 60 minut jest czasem orientacyjnym. Aby polędwiczka była soczysta i krucha powinniśmy piec ją do czasu w którym uzyskamy 62°C w środku polędwiczki.