Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy ze skórą, uwędzony w garnku na zrębkach olchy. Idealny do kanapek, grochówki, fasolówki i bigosu.
pojemnik do peklowania, garnek do wędzenia, zrębki wędzarnicze,
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8544
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10109
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2891
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8544
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10109
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2891
Składniki
Wymyte kawałki boczku osuszamy papierowymi ręczniczkami. W pojemniku układamy kawałki boczku, zalewamy solanką zrobioną z litra zimnej wody i peklosoli. Pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni. Temperatura peklowania 4-8 stopni Celsjusza. Po okresie peklowania obmywamy zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Na każdy kawałek boczku zakładamy pętelki i wieszamy na kiju w celu dobrego ich osuszenia. Mięso do wędzenia w garnku musi być bardzo dobrze osuszone.
Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olchy 2-3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone boczki przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!