Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad w 20 minut – to lubię!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8406
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1223
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10119
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4618
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8406
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1223
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10119
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4618
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 667
Składniki
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, smażymy na niej na średnim ogniu całą, nie obraną główkę czosnku, tak aby ząbki czosnku były miękkie a skórka brązowa. Może to zająć 8-10 minut, smażyć/dusić najlepiej pod przykryciem. Następnie zdejmujemy z ognia i obieramy, a raczej wyciskamy czosnek z łupinek, do miseczki.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy szalotkę. Smażymy 3-4 minuty i dodajemy czosnek, trawę cytrynową, imbir i kurkumę. Smażymy 2 minuty i dodajemy mleko kokosowe oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy ogień na średni. Dodajemy sos rybny, cukier, sól, pieprz, pieprz kajeński. Mieszamy i dodajemy pokrojone w paski grzyby shitake. Gotujemy 5-6 minut, dodajemy tofu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy jeszcze do smaku , zdejmujemy z ognia i podajemy.