Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad w 20 minut – to lubię!
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2641
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 278
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9554
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1013
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2641
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 278
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9554
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1013
Składniki
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, smażymy na niej na średnim ogniu całą, nie obraną główkę czosnku, tak aby ząbki czosnku były miękkie a skórka brązowa. Może to zająć 8-10 minut, smażyć/dusić najlepiej pod przykryciem. Następnie zdejmujemy z ognia i obieramy, a raczej wyciskamy czosnek z łupinek, do miseczki.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy szalotkę. Smażymy 3-4 minuty i dodajemy czosnek, trawę cytrynową, imbir i kurkumę. Smażymy 2 minuty i dodajemy mleko kokosowe oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy ogień na średni. Dodajemy sos rybny, cukier, sól, pieprz, pieprz kajeński. Mieszamy i dodajemy pokrojone w paski grzyby shitake. Gotujemy 5-6 minut, dodajemy tofu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy jeszcze do smaku , zdejmujemy z ognia i podajemy.