Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Austriacka zupa z naleśnikami to jednocześnie lekki, ale i treściwy posiłek, który sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad, ale też pierwsze danie czy szybki lunch.
Składniki
Przygotuj naleśniki. W misce rozbełtaj jajko w mleku. Dodaj mąkę i sól, a następnie zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
Na patelni rozgrzej bardzo cienką warstwę oleju. Nakładaj chochelką ciasto, by pokryło dno i smaż naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złote i chrupiące.
Gotowe naleśniki odkładaj na talerz do lekkiego przestudzenia. Następnie pojedynczo zwijaj je w ciasny rulon i potnij w cienkie paseczki. Odłóż.
Przygotuj bulion. Kości wołowe umyj i osusz. Wstaw je do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Do garnka wlej wodę i dodaj: por, czosnek, tymianek, marchewki, seler, liście laurowe, pieprz w ziarnach. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie dodaj upieczone kości wołowe.
Zmniejsz ogień do małego i gotuj bulion aż zredukuje się o połowę. Dodaj sosy sojowy i Worcestershire. Dopraw całość solą i pieprzem.
Przecedź bulion najpierw przez durszlak, a potem przez sitko.
Wstaw zupę do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie zbierz nadmiar tłuszczu, który utworzył kożuch.
Bulion ponownie podgrzej.
Do miseczek włóż po kilkanaście plasterków naleśników i zalej całość gorącym bulionem.
Austriacką zupę z naleśnikami podawaj na gorąco.