Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz biały różni się od żuru zakwasem użytym do zaprawienia go. Zakwas do barszczu białego jest robiony na bazie mąki pszennej, podczas gdy do żuru bierzemy mąkę żytnią. W związku z tym barszcz jest nieco delikatniejszy w smaku od żuru i bardziej „majerankowy”. Jest oczywiście równie smaczny jak żur i ma tylu zwolenników ilu jest wielbicieli żuru. Gotuje się obie zupy podobnie szybko i prosto. Dzisiaj przedstawimy naszą wersję ulubioną barszczu białego świątecznego.
Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5765
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 14997
Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5765
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 14997
Składniki
Kiełbasę oraz ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą, lekko solimy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy wywar 20 minut (ma tylko mrugać).
Następnie wyjmujemy kiełbasę na półmisek, a do wywaru wlewamy zakwas, co jakiś czas mieszamy zupę. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na ogniu kilka minut.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy do niej białą pokrojoną w grube plastry. Chwilę całość podsmażamy i dodajemy do barszczu.
Przyprawiamy barszcz rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem, maggi i majerankiem.
Do gotowego barszczu wlewamy śmietankę i jeśli jest potrzeba sok z cytryny, aby nadać zupie wyrazistości. Na talerze dajemy barszcz i jajko.
Świąteczny barszcz biały gotowy!
Nasza rada: Do barszczu białego możemy użyć zakwas gotowy lub zrobić go samemu. Zrobienie zakwasu z mąki pszennej do barszczu nie jest trudne. Wymaga tylko odrobinę czasu. Oto nasz przepis na zakwas do barszczu białego:
https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowy-zakwas-na-barszcz-bialy,2004823,walek.html