Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po zrobieniu twarożku ze świeżego mleka została mi miseczka serwatki. Znowu dylemat - wyrzucić żal, bo zostało w niej sporo śmietanki, więc do recyclingu. Zainspirowany przepisem z bloga "Paszczak gotuje" zrobiłem biały barszcz. Oto skutki...
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19779
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 457
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 429
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6817
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242350
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19779
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 457
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 429
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6817
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242350
Składniki
Z wędzonych żeber odkroiłem mięso (ile się dało), resztę zalałem ok. 750 ml wody i zagotowałem. Pozostałe mięso pokroiłem wraz z boczkiem w dość dużą kostkę. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuciłem wędzonki i wytopiłem na małym ogniu co się dało. Dorzuciłem pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażyłem wszystko, aż cebulka się zrumieniła.
W tym czasie wędzone kości wygotowały się i wywar nabrał smaku i aromatu. Obrałem resztę mięsa - kości bardzo smakowały mojemu psu. Wywar przelałem do większego garnka, dołożyłem wysmażoną wędzonkę, mięso obrane z kości i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chochlą wywaru zalałem patelnię, na której pozostał tzw. "smak" - przywarte do dna resztki ze smażenia wędzonki i cebuli. Postawiłem na ogniu i, gdy wszystko się ładnie rozpuściło dodałem do barszczu. Dołożyłem do garnka dość grubo posiekany czosnek, dodałem majeranek i, gdy wywar się zagotował, wlałem serwatkę. Gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. (Na tym etapie możesz ewentualnie dodać 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę - zupa będzzie bardziej treściwa). Podaję z jajkiem na twardo.