Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po zrobieniu białego sera z wiejskiego mleka zostaje mi zawsze jeżeli nie piekę chleba, serwatka. Nadaje się bardzo dobrze do ugotowania białego barszczu na wędzonej swojskiej kiełbasie, wykonanej u mnie w domu.
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Składniki
Do garnka ok. 4 litrowego, wlewamy 1 litr wody, dodajeky umyte i obrane warzywa, 1/2 pętka kiełbasy, czosnek, przyprawy, sól, pieprz i gotujemy do miękkości. Kiełbasę wyciągamy po 20 minutach.
Gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy wszystko, warzywa kroimy w talarki lub kostkę, kiełbasę w talarki. Do wywaru warzywnego wlewamy serwatkę, dodajemy wszystkie składniki, i gotujemy ok. 10 minut. Hartujemy kwaśną śmietanę, wlewamy do zupy, mieszamy.
Ugotowane jajka na twardo kroimy w ósemki i układamy na talerz, zalewamy barszczykiem. Do barszczu białego oddzielnie podaję ziemniaki puree , okraszone boczkiem wędzonym i cebulką.