Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2690

Dodano:

Odsłon: 28541

Molowy barszcz czerwony - zupa pyszna i syta.

Składniki

  • buraczki czerwone, 5 szt. średnich
  • marchew, 1 szt. duża
  • pietruszka - korzeń, 1 szt. średnia
  • fasola konserwowa, 1 puszka
  • ziemniaki, 4 szt. średnie
  • kostki rosołowe na wędzonce, 2 szt.
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 7-8 ziarenek
  • pieprz, 7-8 ziarenek
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 1/2 łyżeczki
  • śmietana, 1/2 małego kubeczka
  • koperek
  • sól, pieprz, maggi, do smaku
  • kwasek cytrynowy, szczypta
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Barszcz czerwony

Przygotowanie

  1. Buraczki obrać, pokroić każdy na 8 części. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w grube słupki. Jarzyny zalać wodą, gotować na małym ogniu, aż buraczki będą na wpół miękkie.

  2. Jarzyny odcedzić z wywaru, zetrzeć na grubych oczkach. Z wywaru usunąć także przyprawy. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę i razem ze startymi jarzynami dodać do wywaru. Dorzucić także kostki, czosnek, kwasek cytrynowy i gotować ok. 15 minut, po czym dodać odcedzoną i przepłukaną bieżącą wodę fasolę z puszki. Gotować do miękkości ziemniaków.

  3. Śmietanę i mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami wywaru i zabielić zupę. Podawać posypaną koperkiem. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń